U Blatu na Korčuli održana 59. Smotra blatskog folklora

Najstariju smotru folklora u Hrvatskoj ove je godine posjetio saborski zastupnik Branko Bačić, predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske Miroslav Šeparović, predsjednik Općinskog vijeća Želimir Bosnić i načelnik Blata Ante Šeparović.
Radio Kampus
| Radio Kampus | , ,
Radio Kampus

Na katolički blagdan Velike Gospe svečano je zatvorena najstarija smotra folklora u Republici Hrvatskoj. Izvedeni su tradicijski plesovi i napjevi ovog područja, a posebno važna je i izvedena “Kumpanjija” ili “Ples od boja”.

Kumpanjija iz Blata na otoku Korčuli jedna je od najstarijih vojničkih postrojbi u Hrvatskoj, a prvi spomen ove vojničke postrojbe nalazi se u Statutu otoka Korčule iz 1214. godine. Od 19. stoljeća ovaj hvalevrijedan spomen njeguje se kao folklorna baština koju čuva Viteško udruženje osnovano 1927. godine.

“Kumpanjija ili ples od boja ustvari je ritualni mačevalački ples po kojem je udruženje i dobilo ime. Odražava vojnički duh ljudi koji su branili otok od raznih osvajača. Vojsku čine kumpanjoli na čelu s kapitanom i časnicima”, rekao je predsjednik VU Kumpanija Stjepan Bačić.

Ples od boja izvodi se bez riječi, uz pratnju bubnja i mišnjice, a kapitan svojim pokretom zapovijeda vojnicima koji ga slijede.

Velika je čast u obitelji da njezin član pleše Kumpanjiju, što su nam potvrdili i njezini članovi.

“Imati kumpanjola u obitelji, velika je čast i ponos. Tradiciju Kumpanjije upijaju djeca iz Blata od malih nogu prateći probe i nastupe na blatskoj pijaci. Kumpanjolske nošnje prenose se s koljena na koljeno te se pazi na svaki detalj”, rekao je Ivan Protić, član VU Kumpanija.

Danas se kumpanjija izvodi na blagdan blatske nebeske zaštitnice sv. Vincence 28. 4., zatim blatske blaženice Marije Propetog Isusa Petković 9.7., tijekom kulturne manifestacije Blatsko ljeto kao i u drugim posebnim prilikama.

VU Kumpanjija osim u Hrvatskoj nastupila je na više od 100 međunarodnih festivala diljem Europe te na taj način promicala kulturu Blata, otoka Korčule i Republike Hrvatske. ž

Napisao: Ivan Gudelj


Više članaka

| Nikolina Bitunjac |

Premijera predstave “Okretište”

U HNK Split u četvrtak premijerno je izvedena predstava „Okretište“ Damira Karakaša u dramatizaciji Darak Lukića i režiji Dina Mustafića.
| Radio Kampus | ,

Ani Zović: Jesu li BookTube i Bookstagram zamijenili book club?

Jesu li BookTube i Bookstagram zamijenili book club?
Radio kampus volonteri
| Radio Kampus |

Želiš volontirati na Radio Kampusu?

Želiš biti voditelj/ica? Imaš ideju za emisiju? Voljan/na si raditi reportaže, posjećivati evente i izvještavati o njima? Ostati svoj/a, a naučiti više o medijima i novinarstvu? Ili možda želiš slagati glazbene liste? A možda si rođen/a za sportskog komentatora?

Prati nas

© Radio Kampus. Sva prava pridržana.